Skip to main content
Blogg

Nyttige tips til alle fotoglade

Det er mye igjen av sommeren enda, så muligheten for et skikkelig blinkskudd er absolutt til stede!

Her kommer noen gode tips fra vår kollega Audun, om hvordan du kan ta flotte bilder:

 

Hei!

Føler du deg litt usikker på fotografering eller har lite erfaring med det? Det er ikke vanskelig å ta gode bilder bare du tør å forsøke, og det er gøy når du får taket på det!

Her kommer noen enkle tips til hvordan du kan få enda bedre bilder, men jeg er ikke noen ekspert og du følger rådene mine på eget ansvar 🙂   Husk at ingen regler er absolutte, det viktigste er at du har glede av fotograferingen.

Du vil også lære mye med å prøve deg fram og studere resultatene nøye – så lenge kameralinsen er ren og fettfri. Tørrtren gjerne med å ta masse tullebilder på fritiden slik
at du vet mer hva du skal gjøre når stjernemotivet dukker opp og vi får uanmeldt besøk av den amerikanske presidenten til lunsj!  Det kan være lurt å planlegge litt på forhånd ved gruppefoto om det er mulig.  Det må for eksempel tas hensyn til at noen av oss holder hemmelig at vi er på Fontenehuset og ikke skal avbildes. Og hvor er det best å ta bildet med tanke på lysforhold og rolig bakgrunn?

Forsøk å unngå scener med halve bildet i sterk sol og resten i skygge. Da blir gjerne de lyseste områdene i bildet for lyse og skyggene for mørke.  Tar du bilder av mennesker i skarpt sollys er det lett for at folk myser og det blir harde skygger.  Om mulig kan du be alle gå inn i skyggen.

Å ta bilder mot lyset er krevende, men kan bli flott om du får det til. «Gjem» sola bak en lyktestolpe, gren eller noe.  Om sola skinner direkte på kameralinsa skaper det stråleeffekter. Likevel; å ta innendørsfoto av noen foran et vindu medfører gjerne et veldig lyst vindu og en mystisk mørk skikkelse på bildet. Dette er et av få tilfeller hvor jeg mener blitz kan være nyttig.

Masse rygger er vanligvis ikke så interessant – det er bedre om ansiktene sees.    Ved gruppebilder kan det være lurt å be alle stå slik at de kan se ansiktet på fotografen og linsen på kameraet. Da «ser» kameraet dem også! Få gjerne folk til å le eller juble -vi vil jo gjerne at bildet skal vise hvor godt vi har det på Fontenehuset vårt.  Vær snill med oss! Ikke vent lenge med å ta bildet når noen poserer, da folk fort blir «stive i maska». De som fotograferes vil nok sette pris på at du tar bildet raskest mulig, mens smilene fortsatt er vennlige 😉

Du kan gjerne ta flere bilder i rask rekkefølge, da får i alle fall jeg ofte et som blir bra. For øvrig syns jeg at de fleste tar seg best ut når de ikke tygger, snakker,
eller roper slagord.  Viftes det med armer kan fort ansikter skjules bak en hånd.

For å få riktige proporsjoner og unngå lang overkropp og korte bein, gå om praktisk mulig på kne slik at fotoet tas med kameraet i midjehøyde.
Sørger du for at det blir litt «luft» rundt motivet unngår du «gummistrikkeffekt» langs kantene av bildet; altså lange spisse hoder i høydeformat og plutselig «fedme» på dem som er i ytterkant av breddeformatbilder.

La motivet avgjøre om du holder telefonen stående (portrettformat) eller
liggende (landskapsformat) når du skal ta bilder.  Skal du ta bilder av enkeltpersoner og høye bygninger holder du gjerne telefonen på høykant.  Er motivet en gruppe mennesker, landskap og andre ting som tar plass i bredden holdes telefonen vannrett.
Tar du bilder av bygninger og andre motiv hvor det er loddrette linjer, forsøk å holde telefonen parallelt med linjene som er nærmest senter av bildet. Bilder hvor telefonen bevisst holdes skrått kan være spennende, men bør vanligvis unngås. Forsøk heller å holde kameraet i vater. Endre gjerne på avstand og kameravinkel for å få
med hele motivet/få bort forstyrrende elementer.

       

 

Unngå digital zoom! I praksis beskjærer det bildet og forringer skarphet og oppløsning. Det er bedre å beskjære bildet på pc i etterkant når man har bedre kontroll.
(Optisk zoom/hybridzoom på nye premiumtelefoner må ikke forveksles med
digital zoom! Ren optisk zoom foringer hverken oppløsning eller skarphet og kan gjerne brukes så framt man holder telefonen stødig nok. Men ingen av telefonene tilhørende huset pr 2022 har optisk zoom. Så gå heller nærmere motivet.)

Ikke overfør bilder til pc via SMS, gjør du det blir bildene nedskalert/krympet og uegnet for bruk på huset.

Under filming bør alltid telefonen holdes liggende i breddeformat.
TV-program og filmer vises ikke i høydeformat – det er det en grunn til.
Husk for øvrig at videofilm tar mye av begrenset lagringsplass på serveren vår.  Så planlegg gjerne før filming.  Husk å spørre alle som blir avbildet om det er ok om bildet blir brukt i tenkt sammenheng.

Når du er ferdig med å ta bilder, last bildene inn på
Y/Bilder/årstall/relevant undermappe.

Eksempel:
Y:\BILDEARKIV\2022\TURER UTFLUKTER\stedsnavn 22.07.2022

Viktig: Bilder og videoer skal slettes fra telefonen når de er lastet
ned. Se egen veiledning for dette på

Y:\Arbeidsbeskrivelser\Felles for begge enheter\Overføre og slette bilder fra  telefonen.docx

Avslutningsvis synes jeg det er viktig at alle på huset skal føle seg verdsatt og sett, også digitalt! Av den grunn mener jeg det kan være fint at vi alle påser at det varierer hvem som blir avbildet.  Hver og en av oss kan bidra til å ikke bli plagsomme linselus.  Alle fortjener å bli løftet fram og få oppmerksomhet med bilder og omtale på sidene våre.

Lykke til!   Hilsen Audun 😊