Skip to main content
https://www.youtube.com/watch?v=sRqq3-24AFo

FONTENEHUSET DRAMMEN

Et arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt psykiske helseutfordringer

Det hele startet i New York i 1948…

En gruppe mennesker som nylig var utskrevet fra et psykiatrisk sykehus hadde behov for å treffes for å snakke om hvordan de skulle takle hverdagen. Den gangen var det ikke mange tilbud innenfor ettervern, så de bestemte seg for å starte en selvhjelpsgruppe. Gruppen møttes jevnlig i et hus hvor det tilfeldigvis var en fontene i bakgården – derav navnet Fontenehuset!

Gruppen hadde fokus på likeverd og det å jobbe sammen for å løse oppgavene knyttet til driften av huset. Etterhvert oppstod behovet for mer organisering og utvikling, deretter ansettelse av medarbeidere. Kjerneverdiene til den opprinnelige gruppen ble ivaretatt gjennom en flat struktur hvor medlemmer og medarbeiderne jobbet side om side.

I kjerneverdiene ligger også at arbeidet var basert på frivillighet, og at den enkelte deltok etter evne og ønske. Den flate strukturen, frivillighetsprinsippet og likeverd dannet etter hvert rammen for organiseringen av virksomheten og utgjør retningslinjene for alle fontenehus over hele verden den dag i dag.

I dag er det over 350 fontenehus over hele verden, 22 av dem ligger i Norge:

Arendal, Asker, Bergen, Bærum, Drammen, Fredrikstad, Gjøvik, Hadeland, Harstad, Hønefoss, Kongsberg, Mortensrud, Nordre Follo, Oslo SentrumOslo Øst, Rygge, SenjaStavanger, Tromsø, Trondheim, Ullensaker og Ålesund