Skip to main content

På vei til Gøteborg tok vi et stopp på et kjøpesenter, og fikk tid til en liten runde bordtennis.

Fra torsdag til lørdag var tre medlemmer og en medarbeider fra Ung på huset-gruppa på studietur til Fontenehuset Gøteborg, for å lære mer om hvordan de jobber med unge voksne på sitt hus. Etter en koselig roadtrip sammen, kom vi fram til Gøteborg i totiden, parkerte bilen, og spiste falafel til lunsj på en palestinsk restaurant.

Vi koste oss med falafel til lunsj før turen gikk til Fontenehuset Gøteborg.

Lunsj på palestinsk restaurant

Fra lunsjen bar det rett til Fontenehuset Gøteborg, hvor vi fikk en flott og informativ omvisning rundt på huset av et medlem og en medarbeider, som fortalte om de ulike enhetene og rommene, om husets historie, og hvordan de jobber.

De fortalte at Fontenehuset Gøteborg har eksistert i 28 år og at huset de selv eier er fra 1880-tallet. Da vi gikk opp og ned trapper, åpnet nye dører, ut og inn av rom, var det som om det var uendelig med kriker og kroker å utforske.

Et av Fontenehuset Gøteborgs mange rom

Mesteparten av husets lange historie var bevart, utskjæringene av blomster i taket, gulv, paneler og gamle, smale trappeganger som ga huset sjarm. Men kanskje det som gjorde aller mest inntrykk var hvor varmt vi ble tatt imot, av både medlemmer og medarbeidere på huset, og hvor interesserte de var i å inkludere og bli kjent med oss. Torsdag kveld hadde Fontenehuset Gøteborg arrangert en sosial kveld med pizza, hjemmelaget bærpai, som vi ble med å lage, dans og brettspill. Både på dansegulvet og rundt bordene var det latter og god stemning.

Vi ble like gjerne med når det skulle bakes bærpai til den sosiale kvelden for unge voksne.

Mange nye som aldri hadde vært på huset før, inkludert oss, fikk sjansen til å bli kjent med hverandre over brettspillene og god mat.
For vår del fikk konkurranseinstinktet kjørt seg i et slag Yatzy, og timene i godt selskap fløy av sted. Vi ble inspirerte alle fire over samlingspunktet Fontenehuset Gøteborg hadde klart å skape for unge voksne på huset sitt, hvor medlemmer også kunne ta med seg venner utenfra som ikke hadde vært på omvisning enda, og introdusere dem for Fontenehusets tilbud. De fortalte at det hadde tatt mange år før de hadde fått til å integrere «det unge voksne-tilbudet» i arbeidsorientert dag, og at de i starten hadde egne møter for unge voksne på huset, slik vi har nå, for på den måten å skape en arena for unge voksne.

Etter å ha kost oss og blitt kjent med mange nye mennesker torsdag kveld, fant vi fram til huset der vi skulle bo, pakket ut og la oss tidlig, for å være klare til neste dag. Fredag morgen sto vi opp tidlig for å være på Fontenehuset Gøteborg til frokost 08.30, for å delta i deres arbeidsorienterte dag. I forkant av turen hadde vi bestemt oss for fire ulike områder vi ønsket å fokusere på og fordelt ansvaret for disse mellom oss:

  1. Reach-out
  2. Fritidsprogram
  3. Hvordan integrere «Unge voksne-tilbudet» i arbeidsorientert dag?
  4. Omvisning

Terje i full sving med lunsjen på kjøkkenenheten

Rett etter frokost ble vi derfor med til hver vår enhet for å få et lite innblikk i hvordan Fontenehuset Gøteborg jobber på disse områdene når det gjelder unge voksne. Vi fikk veldig mange gode innspill iløpet av den korte tiden vi fikk vært på huset, og kanskje det aller viktigste, som også ble en bekreftelse på at mye av det vi har tenkt er riktig, var tanken om å få ungdom til å arrangere sosiale aktiviteter for ungdom, fordi de unge voksne på denne måten selv tar initiativ på egne premisser og har ansvar for aktiviteten. Fontenehuset Gøteborg var flinke på akkurat dette området, og minnet oss også på at man ikke alltid trenger å tenke så komplisert og planlegge alt nøye for at et sosialt treff skal bli vellykket. I denne sammenhengen ble reach-outen brukt til å spørre de unge voksne om hva de ønsket å gjøre på den neste sosiale kvelden og hva slags mat en skulle ha, for deretter å lande en dato der man kunne møtes etter arbeidstid, for nettopp sosialt samvær, og dette er noe vi i Ung på huset selv skal jobbe mot fremover og håper å få til på sikt.

Siste samling i resepsjonen på Fontenehuset Gøteborg

Timene på Fontenehuset Gøteborg gikk altfor fort. Etter en fantastisk lunsj, som tre av oss var med å lage på kjøkkenenheten den dagen, der vi fikk servert torsk med poteter, hollandaisesaus og grønnsaker, var tiden inne for å takke for noen flotte dager og dra videre.

For vår del var ikke Gøteborg-turen over riktig enda. Mens vi var på Fontenehuset i Gøteborg spurte vi om tips til noe gøy vi kunne gjøre sammen på fredagskvelden, og fikk høre om julemarkedet på Liseberg.

Da var det ingen tvil – dit måtte vi dra, for litt barnlig glede, og det ble både kjøring av radiobiler, og et forsøk på å vinne sjokolade på et av de mange lykkehjulene, uten at vi hadde så mye flaks med akkurat dét. Men det stoppet ikke oss fra å kose oss og vandre gjennom julemarkedene og se hvor fint Liseberg hadde blitt pyntet til jul.


Da vi kom hjem tilbake til huset fredag kveld satte vi oss ned rundt bordet i «huset vårt» for å oppsummere de flotte dagene vi hadde hatt, og konkluderte over et par mildt sagt lattermilde kortrunder med gris, at dette samlet sett hadde vært en utrolig god og variert teambuildingstur, hvor vi hadde blitt bedre kjent, både på og utenfor jobb, og gjennom både morsomme og litt mer filosofiske og alvorlige samtaler.