Skip to main content

Skrevet av Shangitha Kajandren

Jeg tenker med dette innlegget å se litt på hva fotografering og det å ta bilder er for meg. Hvorfor liker jeg det så mye? Jeg ønsker å reflektere over noen av mine tanker og årsaker til at jeg driver med fotografering.

Fotografering er en uttrykksform som passer meg bra. Da kan jeg uttrykke meg bedre med at jeg bobler av masse ideer og design. Jeg elsker hvordan fotografering fanger øyeblikket og gjør at det bildet varer for alltid og evig. Jeg føler at jeg har blikk for hva som er bra og det gir meg et veldig stort tidsfordriv. Jeg glemmer helt tiden når jeg er ute med venner og tar bilder. Det er litt godt å bruke denne evnen, da kan jeg tenke her og nå og ikke tenke på alt annet som er inni hodet mitt. Det er veldig avslappende.

Jeg har drevet med fotografering så lenge jeg kunne ønske, men det var etter jeg flyttet til Drammen at jeg begynte å gjøre det for fullt. Fått forskjellige oppdrag, går ut nesten hver dag for å ta bilder og ikke minst, for 4 år siden fikk jeg et speilreflekskamera av pappa som han hadde kjøpt til meg. Og det er først etter jeg flyttet til Drammen har jeg brukt det mer og mer og mer. Likevel har jeg mye mer å lære etter alle disse årene med fotografering. Jeg har noen kontakter i Drammen fotoklubb som jeg gjerne spør eller sender dem en melding hvis det er noe jeg lurer på. Om det er rent teknisk i forhold til kameraet mitt, om det er poseringen til modellen eller om det er det som skjer rundt i bakgrunnen i bildet.
Fordi jeg har en stor pasjon for det å fotografere og vil virkelig lære mer innen dette, så kommer jeg mest sannsynlig til å fortsette med foto i lang, lang tid framover.
Det som er veldig tilfredsstillende å registrere er at jeg stadig er i utvikling og lærer noe nytt, ikke bare bak kameraet, men i etterbehandlingen også.
Det er mye som pirrer nysgjerrigheten og jeg satser på å ha foto som aktivitet og lidenskap i mange år framover.

 

Nå vil jeg legge ved noen ofte stilte spørsmål til meg som fotograf:

– Hvor lenge i forveien bør vi bestille fotografering? Ta kontakt med en gang du har tenkt tanken om at du vil komme på fotografering. Jo tidligere, jo bedre.
Når skal vi møte opp? Kom presis til tidspunktet vi har avtalt. Hverken for tidlig eller for sent. Det kan være fotografering både før og etter deres fotografering. Hvis jeg ikke har noe avtaler før og etter, så kan dere det, men jeg ville sette pris på at dere kunne unngå å bli forsinket.
Hva må vi ha med? Det vil variere ut fra hva slags fotografering dere skal på. Jeg kommer til å gi dere informasjon om dette i forkant av fotograferingen.
Hva slags klær skal vi ha på oss? Det er fint å unngå store mønster, striper, ruter og logoer, samt veldig knalle farger. Dette er ting som kan ta fokus vekk fra personene på bildet. Er dere flere som skal fotograferes sammen, er det fint å tenke på at farger og type klær skal passe sammen.
Hvor foregår fotograferingen? Det vil variere. Noen fotograferinger skjer ute. Siden jeg ikke har studio, så vil mine fotograferinger foregå utendørs. Dette snakker vi om på forhånd.
Hva skjer hvis det regner når man skal ha utefotografering? Da kan vi i verste fall ta bilder inne hos meg, i kjelleren, som jeg kommer til å ordne i forkanten av fotograferingen, et annet egnet sted eller vi kan finne en ny dag.
Kan vi ha med kjæledyr? Ja, det er mulig å ha med kjæledyr. Men det må avtales i forkant av fotograferingen.
Hva skjer hvis fotografen blir syk? Da finner jeg et nytt tidspunkt for fotografering innen kort tid. Skulle sykdommen bli langvarig, vil jeg gjøre mitt ytterste for å finne en annen fotograf til dere.
Hva skjer om den/ de som skal fotograferes blir syk? Gi meg beskjed på telefon/sms så tidlig som mulig, så finner vi et nytt tidspunkt.
Hvor lang tid tar det før vi får se bildene? I mitt tilfelle så er leveringstiden på 5 dager, kanskje noen ganger før. Jeg pleier ikke å redigere bildene så mye hvis jeg tar bilder via speilreflekskameraet mitt. Da blir det veldig bra og klare bilder, og hvis jeg redigerer noe mer på det, syns jeg det blir ganske unaturlig.

NÅ HELT TIL SLUTT ØNSKER JEG Å LEGGE VED NOEN BILDER JEG HAR TATT…

 

   

Nydelige portretter av min fantastiske venninne som alltid stiller som frivillig og tålmodig modell for meg de dagene jeg har lyst til å dra ut på fotografering.

 

 

   

Den dagen jeg tok dette bildet satt jeg og to gode venner ute på en gressplen like ved parken og pratet. Det var sol og fint vær. Gode minner.

På bilde nr. 2 var jeg og venninna mi på en liten tur langs og rundt Drammenselva.

 

 

 

Det første bildet her tok jeg en morgen jeg var på vei med bussen til jobb. Først tenkte jeg ikke å gjøre dette bildet om til svart-hvitt, men så ombestemte jeg meg og tenkte: ”kanskje dette blir et enda kulere bilde om jeg gjør det om til svart-hvitt…” Og jo da, det ble enda kulere.

Det andre bildet har mange detaljer, noe som gir et kult svart-hvitt bilde. Så ja, det var det jeg tenkte da jeg tok dette gatebildet. Også synes jeg at slike type bilder gir en spesiell stemning.

Sist, men ikke minst; dette er en selfie av meg som kjeder seg hjemme under Lock Down og karantenetiden. Så ja, det var ganske kjedelig og jeg prøvde å finne inspirasjon til fotografering og ting å gjøre.